Malatya Kayısısı İsminin Kullanılması
Tarih: 10.07.2020 - Cuma

Günümüz dünyasında kültürel değerlerin korunması ve bu yönde oluşan talebin karşılanmasına yönelik çalışmalar, son yıllarda Türkiye'de de karşılığını bulmuş, çok sayıda kültürel değer ve ürünler menşeleriyle koruma altına alınmıştır. Kültürel coğrafya araştırmalarında ve kültürel değerlerin korunmasında tescilli ürün çalışmalarına dikkat çekmek, çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Oldukça zengin bir kültüre sahip coğrafyada yer alan ülkemiz, hem Akdeniz üzerinden Afrika ve Avrupa, hem de Asya üzerinden Türk İslam kültürünü bir arada barındıran zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu amaçla bir dizi çalışmalar başlatılarak, Malatya ilinin en büyük ekonomik dinamiği ve adı ilimiz ile özdeşleşmiş olan "Malatya Kayısısı" aşağıda detayları verilen isim ve işaretlerle hem ülkemizde Türk Patent Kurumunda hem de Avrupa Birliği Komisyonunda tescili sağlanmıştır.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Malatya Kayısısının Coğrafi işaret tescili için, 31.07.2000 yılında Türk Patent Kurumuna müracaat edilerek C 2000 / 003 Sıra no ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası adına tescilini sağlamıştır. Sınırları ve spesifik özellikleri belirlenerek bu haliyle tescili yapılan ürünün daha sonra Avrupa Birliği tescili "Malatya Kayısısı" ibaresi ile Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 07.07.2017 tarihinde resmi bülteninde yayımlanarak 2017/1220 Türkiye'den 2. Tarım Ürünü olarak (Menşe) tescili sağlanmıştır.

"Malatya Kayısısı" gerek yetiştirildiği coğrafya sınırları ve gerek ürün kalitesi bakımından ülkemizin değişik yerlerinde ve dünyadaki üretilen kayısı çeşitlerinin değerlerinden farklılıklar arz etmektedir. Bu kapsamda Malatya Ticaret ve Sanayi Odası amacı; başka yörelerde yetiştirilen kayısıların tescilini yaptığı "Malatya Kayısısı" ismi ile satışının önüne geçmektedir. Bu isim ile gönderimde bulunan firmaların Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından konfirme edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde Sınai Mülkiyet Kanununun verdiği hak ölçüsünde dava açılarak cezai müeyyidenin uygulanacağı bilinmelidir. 22.12.2016 Tarihli ve 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu 53.Madde'de belirtilen Coğrafi işaret hakkına tecavüz sayılan fiillerin gerçekleşmesi halinde kanunun 149 ve 150. maddeleri hükümleri amirdir.

Tüm bu bilgilerin ışığında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, sınai mülkiyet hakkı sahibi olduğu "Malatya Kayısısı" ürününün hak ettiği değeri bulması, üreticinin ve ürünü pazara sunan tüccarımızın haklarının korunması adımı yukarıda belirtilen kanun maddeleri uyarınca mahkeme yolu açıktır ve gerekli cezai müeyyidelerin uygulanması için her türlü girişimde bulunacaktır.

Bilgilerinize sunulur.