İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın (İKA) destekleri, Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen eğitimlerde, katılımcılara ‘Arı Sütü Üretimi, Larva Transferi, Arı Sütünün Toplanması, Paketlenmesi ve Muhafazası’ hakkında bilgiler verildi.
İlk iki günü online teorik eğitim diğer iki günü ise kovan başında uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitim programının açılışında konuşan GTB Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Arı Üreticileri Birliği Başkanı Nebi Koca, Türkiye ve Gaziantep bal üretimi hakkında açıklamalarda bulundu.
Ülkemizde arı ürünlerinden sadece bal üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Koca, dünya bal üretiminin yüzde 98’inin Çin tarafından karşılandığını söyledi.
Dışarıdan gelen ürünlerin önüne geçilmesinin tek yolunun kendi üretimimizi artırmaktan geçtiğine işaret eden Koca, “Bu durum üretimle beraber aynı zamanda arıcılarımızın yan gelirlerinin artmasına, aile bütçelerine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.
Konuşmasında arı sütü üretiminin önemine dikkat çeken Koca, “Bal, polen ve propolis üretimi arı sütü üretimine göre nispeten daha kolay üretimler. Katma değeri yüksek Arı sütü bunların aksine üretimi daha fazla teknik detay ve incelik gerektiren bir husustur. Bunlarla ilgili hocamız eğitimlerde zaten gerekli bilgileri verecektir. İnşallah bu üretim eğitimleriyle birlikte Gazi şehrimiz özellikle arı sütü ve alternatif arı ürünleri yetiştiriciliğinde çok daha iyi yerlere gelecektir” diye konuştu.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aziz GÜL ise ilk iki günü online olarak gerçekleştirilen eğitim programında Gaziantepli arı üreticilerine, bal arısı kolonisindeki bireyler ve görevleri, arı sütü üretimi ve ana arı üretiminin esasları, arı sütü üretim kolonilerinin özellikleri ve koloninin bilimsel olarak yönetilmesi, hastalıklarla uygun mücadele yöntemleri ile arı sütünde kalıntı problemleri hakkında bilgiler verdi.
Teorik eğitimlerin ardından kovan başında gerçekleştirilen saha uygulamalarında ise katılımcılara ana arı yüksüklerinin hazırlanması, larva transferi, üretim kolonilerinin beslenmesi, arı sütünün toplanması, paketlenmesi ve muhafazasına yönelik eğitimler verildi.